KRKONOŠE SEVERNÍ MORAVA A SLEZSKO STŘEDNÍ MORAVA JIŽNÍ MORAVA VYSOČINA VÝCHODNÍ ČECHY ČESKÝ RÁJ ČESKÝ SEVER SEVEROZÁPADNÍ ČECHY ZÁPADOČESKÉ LÁZNĚ PLZEŇSKO ŠUMAVA JIŽNÍ ČECHY PRAHA OKOLÍ PRAHY PO RUSSKIPOLSKIFRANCAISDEUTSCHENGLISHČESKY
MÁCHŮV KRAJ
  Dopravní přístupnost
Informační centra
Města a obce
Osobnosti a rodáci
Přírodní zajímavosti
Destinační management
 
Příroda a její ochrana
  Chráněná krajinná území
Přírodní zajímavosti
Jeskyně a propasti
Vrcholy, hřebeny, sedla
Fauna a flora
Naučné stezky
 
Kultura, zábava, sport
  Kultura a zábava
Sport a relaxace
Zimní sporty
Katalog KUDY Z NUDY
Aktivní dovolená
 
Památky a zajímavosti
  Památky a architektura
Církevní památky
Hrady a zámky
 
Turistika a volný čas
  Agroturistika
Pěší turistika
Cykloturistka
Vodní turistika a sporty
 
Lázeňství
  Lázeňská zařízení
Lázeňské domy a sanatoria
Lázeňská procedura
Přírodní léčivé zdroje
 
Kongresová turistika
  Výstavy a výstaviště
Kongresová centra
Výstavnictví a propagace
 
Ubytování a stravování
  Autokemp, kemp, tábořiště
Hotely, penziony
Chaty a chalupy
Rekreační areály
Další ubytování
Restaurace
Příjemné posezení
Gastronomické speciality
 
Království perníku

15 Máchův kraj [ Turistická oblast ]

MIMOŇ PRŮRVA PLOUČNICE BRANIBORSKÁ JESKYNĚ KRÁLŮV STOLEC STARÉ SPLAVY MÁCHOVO JEZERO ZŘÍCENINA STARÝ PERŠTEJN ZÁMEK ZÁKUPY HRAD BEZDĚZ HRAD HOUSKA HRAD RALSKO MIMOŇ HRAD RALSKO PRŮRVA PLOUČNICE ZÁMEK ZÁKUPY KRÁLŮV STOLEC HRAD HOUSKA BRANIBORSKÁ JESKYNĚ ZŘÍCENINA STARÝ PERŠTEJN STARÉ SPLAVY MÁCHOVO JEZERO HRAD BEZDĚZ TO 15 Máchův kraj
...krajem romantických básníků...
Od lesnatých skalních údolí Kokořínska přes hluboké lesy, prosvětlené hladinou Máchova jezera, a přes zámek v Zákupech až k městu Česká Lípa s fragmenty původního středověkého vodního hradu je v Máchově kraji krásně v každém ročním období. Básník Karel Hynek Mácha (1810-1836), čelní představitel českého romantismu, si zdejší kraj oblíbil natolik, že právě sem, do kraje pod impozantním hradem Bezděz, zasadil děj svého nejznámějšího díla, básně Máj. "...děj se koná u města Hiršberg mezi horami," uvádí sám autor v takzvaném Výkladu Máje, "...na nichž hrady Bezděz, Pernštejn, Houska a v dálce Roll k východu, západu, poledni a půlnoci okazují..." Hiršberk byl tehdejší název pro Doksy, Pernštejn je Starý Berštejn a Roll označuje hrad Ralsko. Místní se svému básníkovi odměnili; Velký rybník byl přejmenován na Máchovo jezero, z Mělníka přes Kokořínský důl, Housku a Bezděz až do Doks vede oblíbená výletní trasa zvaná Máchova cesta, a od roku 1961 celá oblast nese básníkovo jméno - Máchův kraj.

- Hrad Bezděz - symbol Máchova kraje, jedinečně dochovaný areál královského gotického hradu s palácem, purkrabstvím a unikátní raně gotickou kaplí na vrcholu kopce (604 m). Z 35 m vysoké věže úchvatný rozhled do okolí.
- Máchovo jezero - ve skutečnosti největší český rybník, založený českým králem Karlem IV. (1366). Oblíbená rekreační oblast, pláže, centrum vodních sportů, projížďky výletními loděmi, tobogán, plážový volejbal a bungee jumping.
- Staré splavy - rekreační středisko u Máchova jezera. Na Jarmilině skále kdysi stával pomník K. H. Máchy, první český pomník na severu Čech věnovaný českému básníkovi. Při záboru Sudet v říjnu 1938 byl pomník fašisty svržen do jezera, dnes se nachází na Hůrce v Bělé pod Bezdězem.
- Starý Berštejn - zřícenina hradu z 15. století, zachovalá hradní věž a nevelké předhradí se zbytky bašt.
- Braniborská jeskyně - zajímavá oblast skalnatých roklí a značených lesních pěšin západně od Starých Splavů. Nejzajímavější místa: Dlouhý důl, Vůbčářská, Selská a Černá rokle, velký skalní převis, tzv. Braniborská jeskyně.
- Doksy - rekreační a lázeňské středisko u Máchova jezera. V nejstarším domě, tzv. Hospitálku, muzeum K. H. Máchy.
- Hrad Houska - goticko-renesanční sídlo, jeden z nejlépe dochovaných královských hradů Přemysla Otakara II. V interiérech cenné středověké nástěnné malby. Hradní kaple stojí podle legendy přímo nad bránou do pekla.
- Králův stolec - skalní útvar v lesích mezi Doksy a Břehyní, kde údajně král Karel IV. po lovu v hlubokých okolních hvozdech rád odpočíval a se zalíbením pozoroval své vodní dílo.
- Zákupy - původně renesanční zámek, upravený ve stylu druhého rokoka. V roce 1900 se v zámecké kapli odehrála svatba následníka trůnu, arcivévody Františka Ferdinanda d’Este s Žofií Chotkovou.
- Průrva Ploučnice - podzemní náhon bývalého hamru, zajímavá technická památka. Řeka protéká mezi vysokými pískovcovými stěnami do tunelů s celkovou délkou 150 m a vytéká v místě zvaném Jezírko. Oblíbené výchozí místo pro sjíždění Ploučnice.
- Hrad Ralsko - zřícenina někdejšího strážního hradu na okraji bývalého výcvikového prostoru. Zajímavý výhled do vojenského prostoru Ralsko s 3 km dlouhou přistávací dráhou, na panorama Bezdězu, České středohoří, Lužické a Jizerské hory, Ještěd, dominanty Českého ráje a Máchův kraj.

UMÍSTĚNÍ

NA ÚZEMÍ TURISTICKÉ OBLASTI EVIDUJEME


Typ záznamu: Turistická oblast
AKTUALIZACE: uživatel č. 508 org. 2, 01.04.2005 v 13:46 hodin
Copyright 1998-2024 © www.infoSystem.cz,
součást prezentačního a rezervačního systému Doménová koule ®
Vyhledávání
  Vyhledávací centrum
Rejstřík oblasti
Databanka akcí
 
Regiony a oblasti ČR
  Turistické regiony ČR
Turistické oblasti ČR
Pohádkové regiony
 
ZPRÁVY A AKTUALITY
  Tiskové zprávy
Aktuality
Sněhové zpravodajství
 
Služby pro turisty
  Informační centra
Průvodcovské služby
Tlumočníci a překladatelé
Bankovní služby
Turistický produkt
 
Kalendář akcí oblasti
  Akce pro děti
Kino, divadlo, výstavy
Folklorní akce a festivaly
Turistické akce
Kalendář kongresů, konferencí
Kalendář veletrhů a výstav
 
Folklor a tradice
  Etnografický region
Etnografický subregion
Folklorní sdružení
Folklorní soubory
Folklorní festivaly
Lidové tradice a zvyky
Lidová řemesla a výrobky
 
KLUB ČESKYCH TURISTŮ
  Krajská oblast KČT
Odbor KČT
Turistické odznaky a známky
 
Regionální rozvoj
  Regiony a sdružení
Investiční příležitosti
Průmyslové zóny
Nemovitosti na prodej
Průmyslová výroba
Potravinářská výroba